Počitek za možgane

Dober spanec je ključen del zdravega življenjskega sloga. Gre za stanje v katerem se spočijemo, naši možgani pa se “odklopijo” od čutnih zaznav.

Čeprav se zdi, da speči možgani ne počnejo dosti, so v resnici dokaj aktivni.

Spanje je homeostatski proces, saj uravnava fiziološke procese. Zaradi tega velja, da smo dlje, ko smo budni, bolj zaspani. Cikle budnosti uravnava t. i. cirkadiani sistem, ki nadzoruje tudi telesne sisteme, ki so odgovorni za sproščanje hormonov, uravnavanje telesne temperature, lakoto ipd. Je tudi razlog, zakaj se ponavadi zbudimo ob približno enakem času, pa čeprav brez budilke. Spanje lahko razdelimo na več stopenj: prve tri, N1, N2 in N3 so čedalje globlje – zadnji rečemo tudi “globoko spanje” (ang. deep sleep) – četrto pa imenujemo REM-faza, saj so zanjo značilni hitri očesni premiki (ang. Rapid Eye Movements). Za enkraten prehod skozi vse štiri faze v povprečju zadostuje od 90 do 100 min.

Kaj se zgodi, če ne spimo dovolj?

Ljudje se pogosto pritožujejo o slabem ali prekratkem spancu. Pomanjkanje spanja vodi v zmanjšano produktivnost, škoduje javni varnosti (neprespani vozniki ali upravitelji naprav), povzroča slabo počutje in vodi do motenj v koncentraciji, pozornosti in spominu – vpliva pa tudi na srčno-žilni, endokrini in imunski sistem.

Pomanjkanje spanca in motnje v spanju so povezane tudi z nevrološkimi obolenji, npr. z možgansko kapjo, alzheimerjevo boleznijo, epilepsijo in glavoboli.

Kot kaže primer kapi, so povezave neposredne in posredne. Pomanjkanje spanja zviša tveganje za sladkorno bolezen in povišan krvni tlak, pripomore pa tudi k večjemu vnosu hrane, kar lahko vodi v debelost – vse našteto sodi med dejavnike tveganja za možgansko kap. Neposredno lahko pomanjkanje spanja povzroči spremembe v imunskem odzivu in aktivira stresni odziv, kar ravno tako zviša tveganje za možgansko kap.

Daljnosežne posledice pomanjkanja spanja

Daljnosežne fiziološke posledice pomanjkanja spanja dobro orišejo rezultati nedavne raziskave na odraslih v Veliki Britaniji. Manj kot šest ur spanca na dan v obdobju enega tedna je povzročilo spremembe v izražanju 711 genov, ki so udeleženi v presnovo, vnetne, imunske in stresne odzive.

Povezave med motnjami spanja in nevrološkimi boleznimi so lahko dvosmerne: pomanjkanje spanja lahko povzroča motnje v spominu in učenju, hkrati pa je moten spanec lahko posledica raznih nevroloških motenj.

Kaj je vloga spanja?

Večina živali spi oz. ima spanju podobna obdobja zmanjšane aktivnosti – če pa jim je spanec onemogočen, lahko utrpijo hude posledice in v skrajnih primerih tudi umrejo. Iz tega sklepamo, da je spanec nujen za preživetje, vendar pa, tudi po desetletjih raziskav in mnogih hipotezah o njegovi vlogi, točne funkcije še ne poznamo.

Nedavne raziskave utemeljujejo hipotezo o obnovitveni vlogi spanca: leta 2013 so ameriški znanstveniki pokazali povezavo med spanjem in povečanim odstranjevanjem potencialno škodljivih snovi, kot je amiloid-beta iz možganov.

Amiloid-beta je beljakovina, ki je povezana z alzheimerjevo boleznijo in ki se v možganih nabira medtem, ko smo budni.

Spanec je zelo pomemben tudi za utrjevanje spominov – proces, v katerem se novi in labilni spomini pretvorijo v bolj stabilne, ter se umestijo med že obstoječe. Sprva se v stanju globokega spanca (N3) nevronske mreže in povezave, ki so udeležene pri spominih tistega dne, ponovno aktivirajo in okrepijo – takrat se najbolj utrdijo naučena dejstva. Nato se v REM-fazi sinapse (povezave med živčnimi celicami) bodisi ohranijo ali uničijo, kar vodi v ojačanje nekaterih spominov in izbris drugih. V tej fazi se najbolj utrdijo proceduralni spomini, npr. kako voziti kolo ali kako izvesti pirueto.

Nasveti za boljši spanec

Moteča svetloba z zaslonov
Zasloni oddajajo modro svetlobo, podobno sončni, s čimer motijo naš bioritem. Če ne gre drugače in moramo uporabiti računalnik, namestimo programsko opremo, ki zmanjša nivo modre svetlobe na zaslonu, npr. f.lux.